SMAGEN AF HYGGE, VARME OG JULEMINDER

I år har vi indgået et sødt samarbejde med Anne Mette Juul Svensson. Hun og Etly har sammen skabt noget helt særligt. Et samarbejde, hvor Etlys barndomsminder om jul, varme og traditioner er smeltet sammen med Anne Mettes sans for håndværk og hygge. Resultatet er en helt unik samling af opskrifter, der dufter af nærvær, barndom og ægte juleglæde.

Vi håber, at opskrifterne kan inspirere til kreativitet og inspirere til gode stunder med dem, du holder af. For julen handler om netop dét.

Juleopskrifter

Anne-Mettes sugar cookies

Anne-Mettes sugar cookies

Ingredienser

  • 390 g hvedemel
  • 0,5 tsk salt
  • 250 g smør (stuetemperatur)
  • 250 g sukker
  • 90 g smøreost
  • 1 æggeblomme (20 g)
  • 1 spsk vaniljesukker
  • 1,5 tsk muskatnød

Fremgangsmåde

  1. Kom mel og salt i en skål sammen med vaniljesukker og muskatnød.
  2. Pisk smør og sukker lyst og luftigt i en røremaskine. 
  3. Tilsæt flødeosten og rør til massen er homogen.
  4. Tilsæt æggeblommen.
  5. Vend melblandingen i forsigtigt og saml dejen.
  6. Del den i 2 portioner og pak dem ind i en frysepose og tryk dem flade og på køl i mindst 1 time. Du kan lave den to dage før.
  7. Tænd ovnen på 170 grader varmluft.
  8. Rul dejen ud på et meldrysset bord. Hvis du bruger en træform som jeg skal du drysse den med mel først så dejen ikke sidder fast.
  9. Bag dem i 10-15 min, afhængigt af størrelsen. Det er ikke en sprød småkage, men mere som en cookie. Men du kan bage den som du synes den er lækrest.
  10. Lad dem køle af. Pynt dem med glasur hvis du har lyst. Jeg elsker dem mest uden.

Etlys vaniljehjerter

Etlys vaniljehjerter

Ingredienser

  • 50 g mandler
  • 1 stang vanilje
  • 250 g hvedemel
  • 0,5 tsk hjortetaksalt
  • 125 g sukker
  • 175 g smør
  • 1 æg

Fremgangsmåde

  1. Tænd ovnen på 200 grader.
  2. Blend mandlerne fint i en foodprocessor.
  3. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud.
  4. Bland mel med mandelmel, vaniljekorn, hjortetaksalt, sukker og smør i en foodprocessor. Tilsæt ægget, og saml dejen.
  5. Rul dejen tyndt ud på et meldrysset bord, og udstik små hjerter med en hjerteform (6-7 cm i diameter).
  6. Læg hjerterne på en bageplade med bagepapir, og bag dem i ca. 7 min. Lad dem afkøle helt på en bagerist, inden de kommes i kagedåser.
  7. Jeg har kommet rød glasur på nogle af dem og skrevet Ha’ hjertet med i guld. Du kan også bruge dem som bordkort til julens arrangementer eller som værtsgave.

Mads' venskabsnisser (jødekager)

Mads' venskabsnisser (jødekager)

Ingredienser

  • 250 g hvedemel
  • 0,5 tsk hjortetaksalt
  • 120 g sukker
  • 170 g smør
  • 1 æg
  • 1 æg til pensling
  • Sukker
  • Kanel

Fremgangsmåde

  1. Kom mel, hjortetaksalt og sukker i en skål.
  2. Tilsæt det kolde smør skåret i mindre stykker.
  3. Smuldr smørret godt sammen med melblandingen, men ælt endelig ikke for meget.
  4. Tilføj ægget og ælt dejen sammen.
  5. Sæt dejen på køl. Jeg plejer at flade den ud i en frysepose så den er nemmere at arbejde med. Ofte lader jeg børnene stikke kagerne ud og kommer derefter pladen på frys. Så er de nemmere at flytte.
  6. Vil du ikke udstikke dejen, rulles den til en pølse før den kommer på køl. Rul ud (ca. 3-4 mm) og udstik de figurer du ønsker. Udstik dem evt. på bagepapir fra start så du ikke gør dem skæve når du flytter dem.
  7. Tænd ovnen på 200 grader.
  8. Pisk ægget sammen og pensl kagerne let. Drys herefter med sukker og kanel. Jeg har kun penslet huer og vanter.
  9. Bag kagerne i 5 min ved 200 grader. De skal blive en anelse gyldne.

Klarborg sandwich cookies 

Klarborg sandwich cookies 

Ingredienser

Sandwich-kiks

  • 100 g hvedemel (A)
  • 100 g hvedemel (B)
  • 200 g smør
  • 20 g mørk moskovado-sukker
  • 80 g sukker
  • 1 knsp salt
  • 20 g æggeblomme
  • 1 vaniljestang


Mælkechokolade-ganache med muskatnød

  • 140 g lys chokolade
  • 90 g fløde
  • 1 knsp muskatnød (gerne frisk)

Fremgangsmåde

Mælkechokolade-ganache med muskatnød

  1. Kom chokoladerne i en skål der kan komme i mikroovnen. Smelt den en smule evt. i mikroovnen.
  2. Varm fløde og krydderi op og hæld det over chokoladen.
  3. Stavblend massen og dæk den med husholdningsfilm. Den skal være helt kold så den er sprøjtefast.


Sandwich-kiks

  1. Varm ovnen til 165 grader varmluft. Spred mel (A) på en bageplade og rist den i 30 min. Den skal køle helt ned før du bruger den i dejen.
  2. Sigt mel (A) og mel (B) i en skål. Tilsæt kardemomme.
  3. Placer smør (stuetemperatur), mørk muskovadosukker, sukker og salt i en skål og pisk det sammen til der ikke er nogen klumper. 
  4. Tilsæt dernæst æggeblomme og vanilje.
  5. Tilsæt mel og saml dejen. 
  6. Kom dejen i en frysepose og mas den lidt flad i det og kom den i køleskabet i min. 1 time.
  7. Opvarm ovnen til 145 grader varmluft. 
  8. Rul dejen ud mellem to stykker bagepair og kom den kort i fryseren for at gøre den fast (ca. 20 min).
  9. Udstik cirkler eller den form du ønsker firkanterne skal være. 
  10. Placer dem på bagepapir eller på silikonemåtte (gerne perforeret) og bag dem i 20 min.
  11. Køle helt af og samles med ganachen. Du kan evt. lege med mønsteret på halvdelen af sandwichene.

Julet kirsebærtrifli

Julet kirsebærtrifli

Ingredienser

6 personer

  • 1 glas Amarena-kirsebær
  • 1 dl kirsebærlikør (brug gerne Klarborgs kirsebærlikør)
  • 8 lady fingers (du kan sagtens bage dem selv – jeg synes bare også der er noget ved ’de nemme’ desserter)
  • 1 portion risalamande
  • 100 g mørk chokolade
  • Evt. lidt tørrede blomster 
  • Evt. lidt citronsaft til lagen

Fremgangsmåde

Alt kan laves klar dagen inden, så desserten er lige til at anrette. Den må gerne stå en times tid, så kagen bliver blød. Hvis I ikke er til den klassiske risalamande, kan den her snildt træde i karakter. Jeg lavede for sjovs skyld en vaniljestang i chokolade til pynt.

  1. Bring lagen fra kirsebærrene i kog sammen med likøren, og kog til konsistensen er som tynd sirup. Hvis du synes den er for sød kan du komme en anelse citron i. 
  2. Kom bærrene ved og køl det ned i min 1 time. Jeg har bærrene med for det smukke syn, men de fleste i familien kan ikke lide bærrene. Så ofte udelader jeg at komme dem med. Her gør du som du har lyst til.
  3. Fordel lady fingers i glassene, kom lidt kirsebærsirup over og dernæst risalamande.
  4. Top med tørrede blomster eller lige det du ønsker. Jeg har lavet en vaniljestang i mørk chokolade. Den er støbt i en silikonemasse til fødevareproduktion.